Légy szuper tanár a diákok szemében a tudomány segítségével 🧑‍🏫


Tanárnak lenni az egyik, ha nem a legfontosabb hivatás, amit választhatunk! 🧑‍🏫 Gondoljunk csak bele, a beszéd és a tanítás formálja az elménk, ami formálja a viselkedésünk, ami képes formálni az intézményeket, és az országokat. Egyszóval az életünket. Nézzük meg, melyek a szuper tanárok legfontosabb tudományon alapuló ismérvei!

Tartalom

  • Az "aha" pillanat 🤩
  • Fejlődési szemléletmód 🚀
  • Szabd igényre a tanítást 🎨
  • Élvezd, amit tanítasz 😎


Az "aha" pillanat 🤩


Megértés. A megértés a legfontosabb része a hatékony tanulásnak. Nélküle hiába memorizálunk, hiába lépünk tovább, nem fog menni az anyag. Tehát a tanár akkor tanít a leghatékonyabban, ha arra fókuszál, hogy segítse diákját, hogy saját maga jöjjön rá a helyes megoldásra és az összeköttetésekre. A megvilágosodás pillanatát hívjuk az "aha" pillanatnak.💡 Másszóval, amikor leesik a tantusz nekünk.

Így az egyik legfontosabb dolog, amire tanárként figyelni érdemes, az az útmutatás és a mentorként való szerepvállalás. Ne mondd el a helyes megoldást rögtön. Helyette inspiráld és vezesd rá a tanulóid, hogy a helyes kérdéseket tegyék fel, és maguk jöjjenek rá a "miért"-ek megválaszolására. Amint létrejöttek a neuron kapcsolatok, a diák már le is küzdötte a legnagyobb akadályt — a megértést — a tananyag elsajátítása kapcsán. Innentől kezdve pedig a megjegyzésre és a gyakorlásra lehet fókuszálni.


Fejlődési szemléletmód 🚀


Carol Dweck, a stanfordi egyetem pszichológus professzora, bebizonyította, hogy a szemléletmódunk kiemelkedő szerepet tölt be a teljesítményünk és sikerességünk meghatározásában. A kutatásai során megállapította, hogy két fajta szemléletmód létezik: 1.) a rögzült szemléletmód, és a 2.) fejlődési szemléletmód. A rögzült szemléletmóddal rendelkező emberek abban hisznek, hogy az intelligencia és a tehetség azok előre meghatározott tulajdonságok, amiken nem lehet változtatni. Emellett ők úgy gondolják, hogy az örökölt képességeik sikerhez vezetnek a kemény munka mellőzésével. Ezzel szemben a fejlődési szemlélettel rendelkezők, hisznek abban, hogy a képességeiket fejleszteni tudják idő és energia befektetésével.💪 Így a sikeres emberek jelentős időt töltenek új tudás megszerzésével és képességek elsajátításával. Másszóval hisznek abban, hogy aki ma vagy, az nem feltétlenül az aki holnap lehetsz!

Hogyan használhatod Dweck kutatását az óráid alatt? 🧠

Szerencsére Dweck azt találta, hogy az emberek képesek a szemléletmódjukat megváltoztatni azzal, hogy a folyamatra fókuszálnak és nem az eredményre. Másszóval dícsérd a diákjaid kemény munkáját, és ha egy nehéz feladattal sokat foglalkoznak, még akkor is ha nem tökéletes az eredmény. Fontos, hogy ez a dícséret őszinte legyen! Így idővel a tanúlók rájönnek arra, hogy a befektetett energia és a kemény munka elengedhetetlen a kívánt eredmények és céljaik eléréshez. 🎯

Továbbá ezáltal egy őszinte kapcsolat fog kialakulni köztetek, és a diák önbizalma is nagyobb lesz. Merni fog kérdezni. Merni fog kezdeményezni. Miért? Mert a tanuló nem fog félni a hibázástól, mert tudja, hogy a hibák elengedhetetlen építőkövei a fejlődésének, és benned megbízhat. Ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek egy sikeres élethez.


Szabd igényre a tanítást 🧑‍🎓


A tanuló, aki magántanárt keres, az azért teszi, mert az iskola vagy az egyetem nem elégíti ki az igényeit. Lehet, hogy a diák fel szeretne zárkozni, gyorsabban szeretne tanulni, vagy csak új dolgokat kíván elsajátítani.

Ismerd meg a diákod,🧐 tudd meg mik a céljai és mit vár el a magánóráktól. Mik az erősségei és mik a gyengeségei. Továbbá fontos megbeszélni, hogy ennek fényében Te, a magántanár, mit vársz el a diákodtól! Az órák során adj személyre szabott visszajelzést diákodnak, és törekedj egy barátságos, és a fejlődést jutalmazó légkör megteremtésére.


Élvezd, amit tanítasz 😎


Ha élvezed és szereted azt, amit tanítasz akkor sokkal jobban megy! A diákok tudják, hogy egy szuper tanárnak szenvedélye megosztani a szeretett tudását tanítványaival. A tanár lelkesedése, és odaadása pedig ragadós. A tanulók élvezik, ha hozol az életben is előforduló példákat, használod a meglepetés erejét, és egy szórakoztató de professzionális légkört teremtesz.😍 Így nem csak a figyelmet fogod könnyen fentartani, de a tanulási folyamatot is segíted.

Továbbá fontos, hogy légy önmagad, és személyiségeddel tedd színesebbé, és érdekesebbé az órákat. 🎨 Találd meg az arany középutat, ahol megvan a kellemes hangulat és a kölcsönös tisztelet is!


A fent említett tudományon alapuló alapelvek elsajátításával szuper tanár leszel a diákjaid szemében. Amint aktívan figyelsz ezekre, akár már a következő tanításod alatt érezni fogod az ezekben rejlő szupererőt. Hosszú távon pedig diákjaiddal egy remek kapcsolatot tudsz kialakítani, és pozitívan formálhatod életeiket!


Ha tetszett a cikk, mutasd meg másoknak is és kövess minket 🤩 Értékeljük, hogy minket olvasol!

Márkó és a WHYz Csapata 💛

0 Komment

Írj egy kommentet