Főoldal
Jegyzetkereső
Élettan jegyzet (szaglás, íz érzékelés)
Élettan jegyzet (szaglás, íz érzékelés)
Előnézet
A jegyzetről
Élettan jegyzet (szaglás, íz érzékelés)
Vásárlás (500 Ft)
Név
Élettan jegyzet (szaglás, íz érzékelés)
Típus
Felsőoktatás
Tantárgy
Élettan
Év
2015
Szak
Biológia
Intézmény
Szegedi Tudományegyetem
Szerző
Létrehozva
2022-01-13
Oldalak száma
24
Jelentem
Oszd meg a profilt
vagy másold ki a linket!
Vegyi érzékelés
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
A vegyi érzékelés a törzsfejlődés során korán kialakult
Szaglásban, ízérzékelésben közös, hogy a kiváltott érzet ritkán
közömbös:
- kellemes, vonzó vagy éppen averzív
Állatvilágban szerepe van
- a táplálék szelekciójában
- szaporodásban (feromonok szerepe nemek
egymásra találásában)
- otthon megtalálásában
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
Szagérzékelés
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
A szaglórendszer szerveződése
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
- Az ember kb. 1000 különböző szag felismerésére képes
- mindezt nagyon kis koncentrációk mellett is tudja
10-8 g/liter levegő ≈
ez néhány molekula
Epitópok:
A kémiailag egységes szaganyagok molekuláiban több szagingerként
A dokumentum
bármely részének,
bármilyen módszerrel, technikával történővan.
másolása ésEzek
terjesztése tilos!az
© www.whyz.hu
szereplő
molekularészlet
epitópok.
Szaglóhám:
szenzoros neuronok
bipoláris sejt
(30-60 napig élnek, folyamatos megújulás,
megújulnak a szinapszisok is a bulbus
olfactoriusban. A központi idegrendszer egyik
legplasztikusabb része).
olfactorius őssejtek
támasztósejtek
Fila olcactoria-k
Bulbus olfactorius
Tractus olfactorius
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
- A szaganyagok epitópjai a szenzoros sejtek
receptorainak ligandjai.
Az epitópok jelzését az
idegvégződésben keletkező
cAMP közvetíti:
a megnövekvő cAMP
megnyitja a cAMP-függő
kationcsatornákat
Na+ és Ca2+ áramlik be,
aminek következtében
depolarizálódik a sejt és
akciós potenciálok
formájában közvetítődik az
ingerület.
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
- Rendkívül gyors adaptáció
- A bulbus olfactoriusban az ingerület a
glomerulusokban a mitralis és a pamacsos
sejtekre adódik át.
-Egy-egy glomerulushoz csak egyetlen
receptortípust hordozó primer afferensek
futnak, azaz,
-A bulbus olfactoriusban nem a szaglóhám egyes
területei, hanem az egyes epitópok receptorai
képeződnek le. Ez az epitóptérkép.
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
Glomerulusok: a mitralis sejteken
konvergáló axonok szinaptikus
átkapcsolódási képletei.
Egy-egy glomerulushoz csak egyetlen
receptortípust hordozó primer
afferensek futnak, azaz, egy glomerulus
egyféle epitóp reprezentációja.
Glomerulus
A kovergencia mértéke: 100:1
Egy-egy szagmolekula azonban többféle
epitópot tartalmaz, így egy-egy
szagérzetet kiváltó molekula un. epitópmintázat aktiválódását eredményezi.
A szaglóhám nyúlványainak
átkapcsolódása a bulbus olfactorius
glomerulusaiban lévő mitralis sejtekre.
Itt tehát nem a hely-elv szerinti
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
reprezentáció valósul meg, hanem az
epitópok szerinti (epitóptérkép)
- primer szenzoros neuronok axonjai kollaterálisokat
adnak a periglomeruláris gátló sejtekhez
- mitrális sejtek axonjai kollaterálisokat a gátló
szemcsés sejtekhez
- mindezek gátló köröket eredményeznek a bulbus
olfactoriuson belül
- mitralis sejtek axonjainak elágazódása:
1) → thalamus DM → orbitofrontalis kéreg
szagingerek tudatosulása
2) → limbikus rendszerhez, azaz,
amygdala → hippocampus → hypothalamus
szagérzetek affectív
(emócionális) hatásai,
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
magatartási hatások
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
Ízérzékelés
- a táplálék „minőség-ellenőrzését” szolgáló funkció
- korábban négy ízt különböztettek meg:
- édes
- sós
- savanyú
- keserű
újabban az 5. íz az
- umami
ízérzet erősen koncentráció függő
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
Az egyes ízek érzékelésére
szolgáló receptorok
lokalizációja a nyelven.
keserű
savanyú
sós
édes
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
Egy-egy ízlelőbimbóban akár 100 érzősejt is.
ízlelőbimbókban a szenzoros sejtek
ezek szekunder érzéksejtek
- apicalis membrán:
receptorok
- basolateralis membrán:
preszinaptikus végződés
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
alap ízek:
- édes (szénhidrátok, egyes szervetlen anyagok,
aminósavak, szintetikus szerves anyagok pl.
szacharin
G-fehérjéjez kapcsolt
Közvetítő receptorok:
T1R (taste 1 receptor)
3 fehérje tartozik ebbe a családba;
mindegyikük 7-TM, G-fehérjéhez kapcsolt
ezek heterodimerré kapcsoltan működnek,
pl.
T1R2 + T1R3 – cukor
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
- umami: aminósav-anionoktól, főleg glutamáttól (tejben), purin-5-nukleotidok
Közvetítő receptorok:
T1R1 + T1R3 – L-aminósav receptor
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
- keserű: membrán és intracelluláris receptorok
alkaloidok (kinin)
Közvetítő receptorok:
un. 2-es típusú ízlelőreceptor család (T2R)
ezek is 7-TM szerkezetű, G-fehérje kapcsoltak
csak olyan sejtekben detektálhatók, amelyekben
gusztducin nevő G-fehérje is jelen van
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
-
sós: detektálásban Na+-csatornák (beáramolva
depolarizálnak)
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
- savanyú: H+ által aktivált Na+-csatornák
H+ által aktivált Ca++ -csatornák
H+ által gátolt K+ -csatornák
nemrég felfedezett PKD2L1
csatornafehérje
- víz: vannak víz-érzékeny szenzoros sejtek (Cl–
koncentráció csökkenés)
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
Központi feldolgozás
afferens neuronok → nucleus tractus solitarius → tahalmusz
Felmerült az is, hogy az egyes ízek (édes,
sós, savanyú) különálló pályákon jutnak a
központi idegrendszerbe.
Valószínűbb, hogy a központi idegrendszeri
feldolgozás itt is olyan alapelveken működik,
mint más szenzoros modalitások esetében.
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
kéreg (gyrus
postcentrális: Brodmann
3b)
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
Köszönöm a figyelmüket!
A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu
Üdvözlünk Magyarország új, közössegi tudásmegosztó platformján. Weboldalunkon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
Részletek Elfogadom
Adatvédelmi áttekintés Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak. (GDPR , ÁSZF )
Összes engedélyezése Változtatások mentése
Copyright © 2025 All rights reserved | Made with by Whyz