Élettan jegyzet (szaglás, íz érzékelés)

Előnézet
Élettan jegyzet (szaglás, íz érzékelés) (2015) boritókép

A jegyzetről

Élettan jegyzet (szaglás, íz érzékelés)

Vásárlás (500 Ft)
Név
Élettan jegyzet (szaglás, íz érzékelés)
Típus
Felsőoktatás
Tantárgy
Élettan
Év
2015
Szak
Biológia
Intézmény
Szegedi Tudományegyetem
0 letöltés
Szerző
Létrehozva
2022-01-13
Oldalak száma
24
Jelentem

Vegyi érzékelés A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu A vegyi érzékelés a törzsfejlődés során korán kialakult Szaglásban, ízérzékelésben közös, hogy a kiváltott érzet ritkán közömbös: - kellemes, vonzó vagy éppen averzív Állatvilágban szerepe van - a táplálék szelekciójában - szaporodásban (feromonok szerepe nemek egymásra találásában) - otthon megtalálásában A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu Szagérzékelés A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu A szaglórendszer szerveződése A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu - Az ember kb. 1000 különböző szag felismerésére képes - mindezt nagyon kis koncentrációk mellett is tudja 10-8 g/liter levegő ≈ ez néhány molekula Epitópok: A kémiailag egységes szaganyagok molekuláiban több szagingerként A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történővan. másolása ésEzek terjesztése tilos!az © www.whyz.hu szereplő molekularészlet epitópok. Szaglóhám: szenzoros neuronok bipoláris sejt (30-60 napig élnek, folyamatos megújulás, megújulnak a szinapszisok is a bulbus olfactoriusban. A központi idegrendszer egyik legplasztikusabb része). olfactorius őssejtek támasztósejtek Fila olcactoria-k Bulbus olfactorius Tractus olfactorius A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu - A szaganyagok epitópjai a szenzoros sejtek receptorainak ligandjai. Az epitópok jelzését az idegvégződésben keletkező cAMP közvetíti: a megnövekvő cAMP megnyitja a cAMP-függő kationcsatornákat Na+ és Ca2+ áramlik be, aminek következtében depolarizálódik a sejt és akciós potenciálok formájában közvetítődik az ingerület. A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu - Rendkívül gyors adaptáció - A bulbus olfactoriusban az ingerület a glomerulusokban a mitralis és a pamacsos sejtekre adódik át. -Egy-egy glomerulushoz csak egyetlen receptortípust hordozó primer afferensek futnak, azaz, -A bulbus olfactoriusban nem a szaglóhám egyes területei, hanem az egyes epitópok receptorai képeződnek le. Ez az epitóptérkép. A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu Glomerulusok: a mitralis sejteken konvergáló axonok szinaptikus átkapcsolódási képletei. Egy-egy glomerulushoz csak egyetlen receptortípust hordozó primer afferensek futnak, azaz, egy glomerulus egyféle epitóp reprezentációja. Glomerulus A kovergencia mértéke: 100:1 Egy-egy szagmolekula azonban többféle epitópot tartalmaz, így egy-egy szagérzetet kiváltó molekula un. epitópmintázat aktiválódását eredményezi. A szaglóhám nyúlványainak átkapcsolódása a bulbus olfactorius glomerulusaiban lévő mitralis sejtekre. Itt tehát nem a hely-elv szerinti A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu reprezentáció valósul meg, hanem az epitópok szerinti (epitóptérkép) - primer szenzoros neuronok axonjai kollaterálisokat adnak a periglomeruláris gátló sejtekhez - mitrális sejtek axonjai kollaterálisokat a gátló szemcsés sejtekhez - mindezek gátló köröket eredményeznek a bulbus olfactoriuson belül - mitralis sejtek axonjainak elágazódása: 1) → thalamus DM → orbitofrontalis kéreg szagingerek tudatosulása 2) → limbikus rendszerhez, azaz, amygdala → hippocampus → hypothalamus szagérzetek affectív (emócionális) hatásai, A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu magatartási hatások A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu Ízérzékelés - a táplálék „minőség-ellenőrzését” szolgáló funkció - korábban négy ízt különböztettek meg: - édes - sós - savanyú - keserű újabban az 5. íz az - umami ízérzet erősen koncentráció függő A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu Az egyes ízek érzékelésére szolgáló receptorok lokalizációja a nyelven. keserű savanyú sós édes A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu Egy-egy ízlelőbimbóban akár 100 érzősejt is. ízlelőbimbókban a szenzoros sejtek ezek szekunder érzéksejtek - apicalis membrán: receptorok - basolateralis membrán: preszinaptikus végződés A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu alap ízek: - édes (szénhidrátok, egyes szervetlen anyagok, aminósavak, szintetikus szerves anyagok pl. szacharin G-fehérjéjez kapcsolt Közvetítő receptorok: T1R (taste 1 receptor) 3 fehérje tartozik ebbe a családba; mindegyikük 7-TM, G-fehérjéhez kapcsolt ezek heterodimerré kapcsoltan működnek, pl. T1R2 + T1R3 – cukor A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu - umami: aminósav-anionoktól, főleg glutamáttól (tejben), purin-5-nukleotidok Közvetítő receptorok: T1R1 + T1R3 – L-aminósav receptor A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu - keserű: membrán és intracelluláris receptorok alkaloidok (kinin) Közvetítő receptorok: un. 2-es típusú ízlelőreceptor család (T2R) ezek is 7-TM szerkezetű, G-fehérje kapcsoltak csak olyan sejtekben detektálhatók, amelyekben gusztducin nevő G-fehérje is jelen van A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu - sós: detektálásban Na+-csatornák (beáramolva depolarizálnak) A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu - savanyú: H+ által aktivált Na+-csatornák H+ által aktivált Ca++ -csatornák H+ által gátolt K+ -csatornák nemrég felfedezett PKD2L1 csatornafehérje - víz: vannak víz-érzékeny szenzoros sejtek (Cl– koncentráció csökkenés) A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu Központi feldolgozás afferens neuronok → nucleus tractus solitarius → tahalmusz Felmerült az is, hogy az egyes ízek (édes, sós, savanyú) különálló pályákon jutnak a központi idegrendszerbe. Valószínűbb, hogy a központi idegrendszeri feldolgozás itt is olyan alapelveken működik, mint más szenzoros modalitások esetében. A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu kéreg (gyrus postcentrális: Brodmann 3b) A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu Köszönöm a figyelmüket! A dokumentum bármely részének, bármilyen módszerrel, technikával történő másolása és terjesztése tilos! © www.whyz.hu